Egy igaz történet – Szerelem a háborúban

Engedjétek meg, hogy egy számomra hihetetlen és csodás kis történetet osszak meg veletek.

*

Laci bácsi, a kocsma előtt tanakodott: – Bemenjek? Á, nem akarok most.

Valami mégis behúzta a helyiségbe. A kocsma teljesen üres volt, így hát Laci bácsi elkezdett beszélgetni a pult mögött álló hölggyel. Ma sem tudja hogyan hozódott fel a téma, de mesélt a hobbijáról. Olvasta ugyanis egy újságban pár évvel ezelőtt, hogy az idős emberek, unaloműzésként írhatnak például. Az életükről, az érzéseikről, emlékeikről. Így tett a mi Laci bácsink is, miután imádott felesége eltávozott mellőle. Leírta életének egy hosszú, rettentően kalandos életszakaszát. Ebben a történetben aztán van háború, szerelem, szenvedés, minden, amit csak egy ember megélhet, azt ő legalább háromszor felszorozva megélte. Csodálatos és ámulatba ejtő történetbe fogott s a pultos kisasszony leesett állal hallgatta. A bácsinak egyetlen oka volt aznap szomorkodásra. Az írását a gyermekeinek szánta. Hogy megismerjék az ő fiatalkorát. Hogy példát mutasson vele. De mivel csak egy kézzel írt füzete volt, ezt nem akarta odaadni, mindhárom gyermekének pedig nehezen is tudta volna egyszerre.

– Be kellene gépelni! – mondta. – De én úgy gépelek akár a villám. Tudja, kedves: ami néha lecsap.

A kocsmárosné azonban már tudta a megoldást. Van neki egy nagyon kedves barátnője, aki már három könyvet is adott ki. Ő biztosan tudná, hogy mit lehet ezzel kezdeni. Talán még segítene is.

*

Nos, így kerültünk mi össze Laci bácsival. Amikor eljött hozzánk, mi is egy órán keresztül hallgattuk a történeteket. Egy szó sem jött ki a torkunkon. Meghatódva és meglepve hallgattuk a második világháborúban többször is életveszélybe kerülő, szerelmes fiatal történeteit, melynek a vége egy hihetetlenül csodálatos szerelem lett. Könnyes szemmel és lúdbőrözve ittuk minden szavát az öregúrnak. Bocsánat: fiatal úrnak. Mert ő fiatalnak érzi magát, így hát megegyeztünk a Fiatal Úr megszólításban.

Felajánlottam, hogy begépelem neki a kéziratát. Hálás volt, de még milyen hálás! Teljesen meg volt hatva, hogy valaki segít neki. Végtelen háláját húsz percen át hallgattuk még, és az istennek se tudtam vele megértetni, hogy ez nekem megtisztelő feladat és ha valaki itt hálás lehet az én vagyok! Nem sokan tudnak erről a füzetről, nekem mégis itthagyta. Ott volt az asztalomon egy élet darabkája. De még milyen életé! Nem is tudom elhinni.

Megfogadtam, hogy többet is teszek annál, hogy csak begépelem a szöveget. De ez legyen a jövő meglepetése! 😉

Lenyűgöz, hogy találkozhattam egy olyan 87 éves fiatalúrral, aki bár sokat látott, mégis van benne alázat, elfogadja a segítséget, mi több, hálás érte és nem a jobban tudja kategóriába tartozik, hanem elismer másokat. S főleg azért tisztelem, mert a története elmondása közben többször is kiemelte, hogy ez a könyv a szeretetről szól. Arról, hogy a szeretet mindent legyőz és csak akkor élhetünk teljes és boldog életet akár még egy világháború közepén is, ha szeretve élünk.

Ő egy igazi jó ember, egy ajándék! Nem véletlen, hogy mi ketten összekerültünk. Véletlenek nincsenek. Ahogy Laci bácsi is mondja, oka van mindennek! Ha nem is tudjuk meg azonnal az okokat, azért még vannak okok. S előbb utóbb rájövünk ezekre az okokra. Ahogyan ő is, most 87 évesen jött rá számtalan összefüggésre életében.

*

Kiegészítés később:

Azóta begépeltük a kéziratot, szerkesztettem, lektoráltam, tördeltem, terveztem hozzá egy borítót és nyomtattunk a nyomdával pár darabot Laci bácsinak. Ez a tökéletes történet s főleg Laci bácsi megérdemelte, hogy a saját kezébe foghasson egy könyvet, amit ő írt. Csodás élmény volt. Ha valaki szereti az igaz történeteket, melyek megríkatnak, elámítanak és csodálatra méltatják az írót, akkor ezt imádná.

2018-05-30-18-19-58-663

Laci bácsi pénz, kiadási ismeretek és kiadó híján azonban nem tudja népszerűsíteni a könyvét. Pedig eskü-becsszó fantasztikus! Így aztán, ha valakit érdekel a könyv, akkor nálam lehet érdeklődni, segítek neki az eladásban, mint egyfajta kapcsolat az Olvasó és az író között. 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s